Helene Vonsild, 1+1 Design

Jeg er uddannet tekstildesigner fra Designskolen i Kolding Institut for Unika. Jeg har modtaget en sølvmedalje, den højeste udmærkelse ved Kunsthåndværkerprisen af 1879, samt et rejselegat som senere blev brugt til en tekstil studietur til Japan. I 2007 modtog jeg desuden Formlandprisen for mine innovative puder i mærket 1+1 Design.

Jeg designer og væver tekstiler, blandt andet har jeg designet tekstiler for Kvadrat og Georg Jensen Damask. Til dagligt driver jeg desuden min egen butik “1+1 Textil Design”.

Jeg har modtaget flere priser og legater samt deltaget på censurerede udstillinger. Desuden er jeg at finde på fx Kunsthåndværkermarkedet Frue Plads, Skals – Det smukkeste marked og Trapholt pinse- og jule marked.

Enkelhed er ét af nøgleordene for æstetikken og udtrykket i 1+1 Design. Jeg søger som udgangspunkt efter det helt enkle udtryk og ser samtidig en udfordring i at nå et raffineret udtryk med få og enkle virkemidler. Kvalitet er altid i højsædet og jeg bliver ofte inspireret af materialer og sammensætningen af materialer og hvad disse kan tilføre hinanden. Helt grundlæggende ønsker jeg at udforske de muligheder der ligger i væven, to nøgler garn og den håndværksmæssige teknik og samtidig udfordre og gribe de muligheder, der naturligt opstår i den eksperimenterende proces. Ligeledes arbejder jeg med farver og hvordan forskellige farvekombinationer kan tilføre effekter, dybder og balance til designet. Her kan legen med materialer og udforskningen af hvordan de forskellige materialer spiller sammen åbne op for nye muligheder og konstellationer af farver, former og strukturer.

Meget af min inspiration henter jeg fra Japan, hvor den japanske enkelhed og vægten på alle detaljerne altid har været vigtige for mig. Inspirationen til det vævede stof Tokyo er således hentet fra rejsen til Japan og storbyen Tokyo. Eksempelvis stammer inspirationen til rillerne i stoffets struktur fra en fascination af de sirlige riller der var lavet med en rive i gruset foran de japanske templer. Med pudekollektionen Twist lod jeg mig igen inspirere af klassiske japanske traditioner; her i form af den traditionsrige papirfoldeteknik origami overført til tekstil.

Som tekstildesigner benytter jeg mig ofte af naturen som inspirationskilde, hvilket afspejler sig i pudernes dynamiske og skiftende udtryk. Lige som naturen er dynamisk og følger det skiftende lys og årstidernes gang er pudernes udtryk ligeledes i konstant forandring, alt efter anvendelse og hvilken vinkel man betragter dem fra.